söndag 16 mars 2014

När har man feber?!

Hur mycket ska termometern visa då man har feber (egentligen…)

Kroppens temperatur varierar

Den normala kroppstemperaturen hos vuxna varierar från person till person, men brukar ligga mellan 36 och 37,8 grader. På kvällen är temperaturen lite högre än på morgonen. Barn har oftast högre temperatur än vuxna. Generellt kan man säga att temperaturer över omkring 38 grader är feber. Det viktigaste är egentligen inte temperaturen i sig, utan det är hur man mår för övrigt som avgör om man är sjuk. Särskilt äldre människor kan ha allvarliga infektioner utan att reagera med ökad kroppstemperatur.


Vad är skillnad på när män och kvinnor är sjuka?! Rätt enkelt: 
Tror det är rätt vanligt: först blir ju killarna så mycket sämre än oss tjejer…..?! Varför e det så, det är synd om dom! "hanar" behöver inte ta massa Alvedon, de ser till att de blir friska ändå, de sover, vilar, tar det lugnt!
Med ett par Alvedon har denna dag varit som vilken annan vanlig söndag som helst. Frukost, iväg på dans, hem (en kompis fick följa med en stund), lunch och iväg på kalas, (skönt efter 3 år då man inte behöver stanna kvar på alla kalas) handla, hem en liten stund, hämta på kalas och snart ska middag planeras. I morgon ska jag vägra gå utanför dörren! Hur skulle det gå …… Nu sitter fyra barn och spelar Ipad i soffan (OK?!!) Koncentrationsstörande eller ett bra pedagogiskt verktyg? Åsikterna om användandet av surfplattor i förskolan går isär.
Barnläkaren Hugo Lagercrantz har forskat i hur barns hjärnor utvecklas och han är mycket kritisk till att allt fler förskolor använder sig av den nya tekniken.
-Jag har tre invändningar mot att använda surfplattor hos så här små barn. Det första är att det fragmenterar uppmärksamheten – vi är omgivna av iPhones och iPads som plingar och det försämrar vår koncentration.
Hans andra argument är att surfplattorna förvrider barnens uppfattning om naturen.
- Ska man se en fjäril på en iPad? Barnen kommer inte att gå ut och lyssna på hur fåglarna låter på riktigt
-Det tredje är att det tar tid från den spontana leken. Istället ska de titta på nån Disneyfilm med en massa våldsscener.
”Jag blir glad”
Lena Gällhagen, skolutvecklare i Nacka kommun som skrivit en bok om hur surfplattor kan användas i förskolan, är däremot övertygad om att surfplattor är en tillgång i den pedagogiska verksamheten.
- Jag blir glad när jag ser hur man använder tekniken på ett smart, pedagogiskt sätt. Man använder den till det den är bra till – till att dokumentera, spela in, som kamera, med kreativitet och skapande.
-Man ska inte tro att barnen blir smartare på det här sättet, säger Hugo Lagercrantz.
-I USA har det visat sig att barn som får titta på dvd-filmer som ”Baby Einstein” får en sämre språkutveckling. Barnet behöver den direkta kontakten, att prata med föräldrarna, sitt i knät och läsa ramsor. Problemet är när i iPad eller en tv:n blir en ersättning – när föräldern tittar på sina egna e-mail eller pratar i telefon med någon annan.
Lena Gällhagen:
-I förskoleverksamheten görs det inte på det sättet. Vi har oerhört kompetenta förskolelärare som jobbar med det här.
”Negativ till tv-tittande”
Hugo Lagercrantz anser att barn under fyra år inte bör använda surfplattor överhuvudtaget. Han varnar också för överdrivet tv-tittande hos små barn.
-Tittar man mer än tre timmar per dag så försämras koncentrationsförmågan. Det har dessutom visat sig att de barnen har ökad kriminalitet och sociala problem. Jag är väldigt negativ till tv-tittande och ska man titta på tv ska man göra det tillsammans med föräldrarna.

KRaaaam så länge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar