fredag 23 november 2012

Mörkt ute REDAN ....


Är det inte vinterkräksjukan så är det vintertrötthet:-) .... Här kommer några bra enkla tips!



1 Tänk tillskott
Så snart höstmörkret kommer är det många som tänker på vitamin D, men kom ihåg att brist på ljus, omega 3 och ­magnesium ger samma symptom av trötthet och håglöshet.
"Låt hösten och vinterns mat bestå av D- och omega 3-rik mat som sill, strömming, makrill och lax, men fyll även på med långa ­promenader och 1 dl blandade nötter per dag. Mest ­magnesiumrik är mandeln. Tål du inte nötter är pumpakärnor ett bra ­magnesiumtillskott", säger Anna ­Hallén, kostexpert.
2 Skäm bort fötterna
Ge trötta och ledsna fötter ett mjukgörande fotbad. Om du vill lyxa till det lite extra kan du testa Hermione (finns på maryfly.se). Fotsaltet med lavendel är skönt avslappnande för fossingarna. Sedan kan du smörja in med Blueberry Foot Balm. Produceras i Jokkmokk av Care of Gerd (careofgerd.com) och kan vara en räddare i nöden för torra fötter.
3 Ha roligt
Leta roliga klipp på Youtube, hyr en komedi eller ställ dig framför spegeln och säg "Jag är ­skratteist, javisst!". Ett förlösande garv är ­välgörande på många sätt och skrattet kan lindra smärta och spänningar, vara bra mot stress och öka kreativiteten.
4 Sov ordentligt
Att sömn är viktigt lär knappast ha undgått någon. Bekymmer och stress kan få oss att ligga vakna och se minuter bli till timmar och plötsligt är det dags att stiga upp. Är du stressad kan sömnen störas, bli ytlig och du vaknar flera gånger under natten. Tänk på att inte gå och lägga dig om du inte är trött, drick inte kaffe på kvällen, lägg dig på regelbundna tider och försök att ta itu med problem innan du lägger dig (det är svårt att komma till ro när man ligger och ältar). Det är lättast att sova när den biologiska klockan är inställd på natt och ämnesomsättningen är låg. Hur många timmars sömn vi behöver är individuellt, men åtta timmar är inte fel.
5 Fixa spa hemma
Skäm bort dig med ett hemma-spa i badrummet. Lyxa till det med hårinpackning, lägg en ansiktsmask, tänd några ljus och tappa upp ett hett skumbad. Svep in dig en mjuk badrock efteråt, lägg upp ­fötterna på bordet och njut. Att lägga in små njutar­pauser där du ger dig själv lite extra omsorg är skönt när regnet strilar mot fönsterrutan.
6 Öppna dina sinnen
Här handlar det om att känna efter i kroppen vad som händer. Ta på dig sköna kläder och ge dig ut i skogen. Gå långsamt och känn hur det känns. Sätt dig ner vid ett vatten och låt blicken vandra fritt. Var bara tyst och lyssna till skogens alla mystiska ljud. Du får ett mycket större intryck av naturen när du öppnar dina sinnen.
7 Kickstarta dagen
Morgonen är ett perfekt tillfälle att träna, kroppen är utvilad och du vaknar till ordentligt. Avsluta duschen med kallvatten för en riktig ­piggelin-effekt!
8 Börja dagen LCHF-riktigt
Prova till exempel Ulrika Davidsson recept yoghurt med rårörda hallon. Till en portion behöver du 2 dl naturell yoghurt (cirka 4 procent), 1 1/2 dl färska eller frysta hallon och en msk sukrin. Häll upp yoghurten i en skål, Mixa sedan ­hallon i en matberedare eller med en stavmixer. Blanda ner sukrin och häll hallonröran över yoghurten.
9 Vänd dig mot ljuset!
När hösten kopplar sitt grepp blir många av oss lite hängiga och det kan kännas omöjligt att komma upp på morgnarna. Vi behöver ljus för att trycka undan sömnhormonet ­melatonin. När dygnets soltimmar blir färre gäller det att ta till vara på det ljus som finns. Se till att din arbetsplats har bra belysning och var utomhus så mycket som möjligt. Gå ut på lunchen och se till att du har bra ­belysning hemma.
10 Tänk positivt!
Att se möjligheter i stället för hinder gör livet både lättare och roligare. Öva på att vända negativa tankar till positiva.
11 Börja jogga
Snöra på dig jogging­skorna några gånger i veckan och du märker snart att du får både bättre kondition och mer energi.
12 Gå ut och gå!
Frisk luft och ljus piggar upp och får oss att tänka klarare. Att göra promenader till en vana är både enkelt och gratis. Fysisk aktivitet gör underverk för hälsan och promenader är ett bra sätt att bättra på flåset, skingra ­tankar och kanske tappa några kilo på kuppen.

Sist men inte minst: Köp massa ljus (doftljus kanske om man gillar det) och köp hem glögg med tillbehör och passa på att mysa, snart är det vår och sommar igen och då kommer stressen att vi måste vara ute både dagar och kvällar:-)!

Snart ska jag på dagis och sedan skolan och hämta två förhoppningsvis glada, nöjda barn:-) .....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar