torsdag 31 januari 2013

HOSTMEDICIN


Det enda hostmedicin jag tycker fungerar är detta! På barnen har jag provat allt när de hostar och ingenting fungerar.
Rekomenderas för barn över 2 år men jag har faktiskt alltid använt det på mina barn (men bara lite) och det hjälper!
När inte "vanligt hostdämpande", höjd säng, svalt rum eller något annat "funkar" och man vill att barnen ska få sova på natten utan att hosta ... Vad gör man inte för att hjälpa de små!

Cocillana


Vad är Cocillana-etyfin?
Cocillana-etyfin är ett hostdämpande läkemedel som används mot rethosta. Medicinen innehåller det verksamma ämnet etylmorfin samt cocillanaextrakt och senegaextrakt.

Så här fungerar medicinen
Det verksamma ämnet etylmorfin dämpar rethosta genom att hämma hostreflexen. Cocillana- och senegaextrakt anses ha en slemlösande verkan.

Hur tar man medicinen?
Cocillana-etyfin finns i flytande form och är receptbelagd.

Flaskan ska skakas innan man mäter upp medicinen, annars kan man få fel mängd av det verksamma ämnet.

Medicinen innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att man har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

Om man är diabetiker bör man tänka på att medicinen kan påverka blodsockret.

Dosering
När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar.

En vanlig dosering för vuxna är 5-10 milliliter 3-4 gånger om dagen. Ibland kan man bli ordinerad medicin till natten.

Viktigt
Eftersom medicinen innehåller etylmorfin finns det en viss risk för vanebildning om man använder medicinen i höga doser under lång tid.

Medicinen dämpar hostreflexen, vilket gör att det kan bli svårare att få upp slem. Därför bör man undvika medicinen när man har slemrik hosta.

Man bör undvika att dricka alkohol när man tar medicinen eftersom Cocillana-Etyfin i kombination med alkohol kan göra så att man får nedsatt andningsförmåga.

Medicinen kan försämra reaktionsförmågan. Det bör man tänka på vid tillfällen när skärpt uppmärksamhet krävs, till exempel när man kör bil eller använder maskiner som kan vara farliga.

Biverkningar
En del personer som använder medicinen kan få biverkningar som till exempel förstoppning, illamående och kräkningar. Vissa kan få kramper i gallvägarna.

Graviditet och amning
Man kan använda läkemedlet när man är gravid.

Man bör undvika läkemedlet när man ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar.


Nu väntar ännu en dag med paraply och gummistövlar:-) Syns senare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar