onsdag 21 augusti 2013

Sommardag med massa D-vitamin


Sommardag!



Sommaren är den årstid man borde vara gladast, nöjdast och lugnast ...  vi får massa D-vitaminer vilket innebär:
Solen bidrar till ett starkt immunförsvar genom att D-vitamin bildas i huden och sedan transporteras via blodet ut i kroppen. Immunförsvaret fungerar som en försvarsarmé och rycker ut för att bekämpa infektioner. Riktigt hur och varför sol och D-vitamin skyddar mot olika sjukdomar är inte klarlagt, bara att det är så.

Enkla sjukdomar som förkylningar och influensa är vanligare under den solfattiga årstiden och kan hänga ihop med lägre nivåer av D-vitamin.



Något annat som kanske är värt att veta!?
Bottenrekordet: Nu har vi mindre sex än någonsin / inte ens 4 gånger per månad

Aftonbladet/United Minds studie visar ett historiskt bottenrekord.
Jämfört med tidigare mätningar har svenskarna aldrig haft mindre sex än nu – och lusten minskar.
– Det är allvarliga siffror, säger professor Sven-Axel Månsson.
Sedan den förra befolkningsstudien 1996 har svenskarnas sexfrekvens minskat med 24 procent.
1996 hade en medelsvensk sex 5,0 gånger i månaden.
 I år är siffran 3,8*per månad!

Trötthet och stress
– Man är mer trött 2013 än 1996 och 1967. Trötthet är ett väldigt stort ok när det gäller sexuell lust. Arbetar man med människor som söker hjälp för sexrelationsproblematik så är trötthet väldigt vanligt, säger professor Kerstin Fugl-Meyer, en av forskarna bakom 1996 års studie.
– Trötthet kan ju gälla både den som har och den som inte har en partner. Det har blivit besvärligare att få ihop delarna av livet, säger Bo Lewin.
Kristina Ljungros, ordförande i Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU:
– Det är ett stressat samhälle: man har krav på så mycket, med jobb och fritid och att sexet ska vara så bra också. Jag tror att folk upplever sig pressade till perfektion på alla plan.


Forskning: Stressen har ökat
Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, uppger att stress hos svenska befolkningen ökade starkt mellan år 1994-2004.
– Därefter har en utplåning skett. Trötthet, depression och sömnstörningar visade samma utveckling.
Stress påverkar sömnen kraftigt vilket i längden leder till ökad risk för många av de långsiktiga stresseffekterna, som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, depression och utmattningssyndrom.
Enligt Åkerstedt är den största stressfaktorn arbete och de krav på prestation som finns där.
– Mycket beror på bantningen av arbetslivet under 90-talet. Supportfunktioner togs bort eller snarare överfördes till de kvarvarande. Samtidigt fick anställda mer inflytande - och därmed också mer ansvar. Är man ansvarig för en verksamhet tar arbetet aldrig riktigt slut. Det finns alltid möjligheter är göra arbetet bättre. Arbetskraven kombineras med familjekrav.

Detta innebär att jag kommer få hur mycket stressade klienter så jag inte ens kommer hinna med även fast jag jobbar 150% :-)

Det var allt för NU!

KRaaam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar