onsdag 24 april 2013

Barn mellan 6-12 år !!


                                                Pigg av lite färg kvällen till ära:-) oranga byxor = glad



Visst är det konstigt. Vi läser böcker, tidningar, googlar på allt från barnen ligger i magen. Först är det bara ett fikon, en avakado. Vi vet allt om barnets utveckling fast det inte ens finns till än ......
Sen tar vi reda på allt om 1 åringar, allt om när barnet är två och trottsen som kommer på treåringar. Vi vet mer än vi ibland borde veta.
SEN händer något! Från 6, 7 och uppåt. Vi tror att "då" är allt bara klart!? I alla fall jag, har inte läst mycket de senaste åren. Det är ju nu man bör lära sig och läsa och försöka förstå!

Dagens ämne var barns utveckling mellan 6-12 år, Mycket intressant och stort tack främst till min vän Petra på Barnkompetens och även Louise Hallin







Louise Hallin
Barns behov och föräldrars möjligheter
Louise Hallin är leg. psykoterapeut och leg. barnmorska med specialistutbildning i barn- och ungdomspsykiatri. Hon har under många år medverkat som expert i media, bland annat i TV4.

Louise Hallin föreläser i olika sammanhang, oftast om det "moderna föräldraskapet" eller "Små och stora barns utvecklingspsykologi", anknytningsteori och mentaliseringsutveckling. Hon pratar bland annat om gränssättning, ditt barns utveckling och hur du bäst hanterar konflikter med små barn på ICA, vid matbordet eller med din surmulna tonåring. Alla föreläsningar bygger till stor del på frågor från lyssnarna och alla i publiken får chansen att komma med frågor.

Hon föreläser bland annat för föräldragrupper, skolor, förskolor, kyrkor, bibliotek, kommuner, landsting och olika organisationer. Hon håller också förlossningsförberedande kurser för blivande föräldrar. Louise Hallin har många års erfarenhet av att arbeta med barn, familj och mammor i synnerhet. Hennes föreläsningar och frågestunder brukar vara enormt uppskattade och bjuder ofta på många goda skratt. Som föreläsare ger Louise konkreta råd på ett underhållande och roligt sätt.


Oj, det är mycket man skulle kunna skriva om efter kvällens 2,5 timmes föreläsning men jag summerar lite av de "jag" kommer ihåg och som "jag" kommer att lägga på minne!
Den absolut känsligaste perioden är 9 åringar. De börjar "fatta livet" funderar mycket, jämför sig med varandra, nerstämda, orkar inte /vill inte, tänker på döden mm.
DÅ, vad gör vi?? Hennes råd: Följ med dom. Gå inte emot dom. Läs böcker om döden,  fråga, prata massa!
Närvaro och närhet är viktigaste vi kan ge barn även mellan 6-12 år! Att finnas där (hela tiden) och de ska veta de´! Fråga barnen. Hur? Var? vad tror du? Om vi skulle göra så här istället, vad tror du skulle hända då?
-Sätta ord på känslor!
Vi vuxna bestämmer! Barn mår bra av det fast de själv inte vet om det. (just nu) Varför måste vi förklara allt. Ett nej är ett nej! Vi vuxna har ansvar för våra barn.

Louise tycker man skulle ha en dag i veckan all el är OFF! Ingen tv, inga lampor (bara levande ljus) mobiltelefonerna av och bara spela spel och prata med sina barn. DET skulle barnen berätta för SINA barn när de blev stor. De skulle inte berätta om ett nytt tv-spel :-) "tänkvärt" !

Hjärnan är inte helt utvevcklad innan 24 års ålder! Så tills dess fattar man ofta helt fel beslut vilket även medför stor riskbedömning ....

                                                                   Annelie, Louise och jag

En annan sak jag lade på minnet var: I denna ålder glömmer ofta barnen "massa" tex att ta med mössan hem från skolan, rätt läxböcker, slarvar bort inneskor osv osv. MEN det hör till!! Det tillhör denna utvecklingsfas! Hennes tips: Följ utvecklingen, du vet att det ingår i denna fas och det är normalt! SLUTA tjata, gnäll och pusta inte! Det kan förstöra deras Självkänsla och de kan brytas ner om barnet alltid får höra att de är så slarvig, du kommer aldrig ihåg, du gör alltid så, snart tror barnet att det faktiskt är dålig/värdelös ....
En stark självkänsla kommer från att man får mycket uppmuntan, beröm och stöd !!!!


Jag vill avsluta med en bra mening jag alltid ska bära med mig:
UPPMUNTRAN (stöd o berömma) ÄR DET BÄSTA SÄTTET ATT LÄRA BARN SAKER.  Och på köpet ser du till att de då får en stark självkänsla som vuxen!! Viktigt tycker jag !!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar