onsdag 12 februari 2014

Sola solarium


Det här med "sova över" gick väl sådär .... 00.30 var alla vakna:-) Det slutade med att Alban sov på soffan, jag hade en liiiiten bit på kanten av sängen och två barn som sov skönt i vår säng! Jag känner mig rätt trött idag. Julia också som nästan somnade i trappen när de skulle iväg på utflykt:-) med dagis.


Jag gick och solade efter lämning. Bara 20 minuter :-) Gillar inte riktigt solarium men nu kändes det som det var dax. Men bara två gånger:-) vågar inte sola för mycket ... men liiiite färg är skönt att ha mitt i vintern. Känns som man blir gladare, piggare och orkar mera. Hihi

Lite info om solning:

Solen är en förutsättning för allt liv på jorden och strålarna ger oss värme och välbefinnande. Men alla vet att solning kan ge cancer och får huden att åldras i förtid. Ändå har vi så svårt att motstå den och efter en regnig sommar kan längtan efter brun hy och värme få många att söka sig till solariet. Men hur farligt är egentligen solariesolande?

Sola solarium är dummare än vi tror

Enligt Statens strålskyddsinstitut löper man en ganska liten risk att drabbas av hudcancer om man solar solarium mindre än tio gånger per år. Solar vi mer är riskerna betydande.

Margareta Frohm Nilsson, som är biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset har länge jobbat med hudtumörer och solskadad hud. Hon råder oss att inte sola solarium över huvud taget, dels för att huden åldras i förtid och dels för att det inte är så ofarligt som man tidigare trott.
– Solarium har mest UVA-strålning som tränger djupt ned i huden och gör att den åldras snabbare. UVB-strålarna orsakar DNA-skador som kan ge cancer, men vi tror att UVA-strålarna också kan bidra till en cancerutveckling.

Huden åldras fortare
Den strålning som gör oss bruna delas upp i två typer och det är viktigt att göra skillnad på dem. UVB-strålningen stimulerar huden att bilda pigmentet melanin och gör överhuden tjockare. UVA mörkfärgar ytterligare det mörkfärgade pigmentet. Det mörka pigmentet som UVA-strålningen ger skyddar till viss del huden mot ytterligare brännskador, men det är UVB-strålningens förtjockning av huden som är det viktigaste skyddet.

Solarieljuset är annorlunda än det naturliga solljuset, eftersom den till största delen består av UVA. Den typen av strålning tränger ner i de djupare hudlagren och skadar vävnad och blodkärl. Det är UVA-strålningen som gör att huden förlorar sin elasticitet och rynkor bildas. Eftersom solarium får ha tre till fyra gånger så stark UVA-strålning som vanlig sol har, åldras huden också snabbare än normalt.

Men om den åldras fyra gånger så fort i solarium som i vanlig sol är svårt att säga.
– Sådana paralleller kan man inte dra, men vi vet i alla fall att man får ett påtagligt åldrande av solarium, säger Margareta Frohm Nilsson.

Fel att grunda i solarium
En vanlig missuppfattning är att det är bra att förbereda sig för semestern eller en utlandsresa genom att ”grunda” med solarium först.
– Man löper stor risk att bränna sig ändå, eftersom man inte har fått samma solskydd som den vanliga solen ger, säger Margareta Frohm Nilsson.

Solarium har nämligen en mycket låg dos av UVB-strålning, den typ av strålning som gör huden tjockare. Solariebrännan är en helt annan solbränna, som inte har samma kvalitet som den naturliga som vi får utomhus. Överhuden får inte den förtjockning som riktig sol ger och som behövs för att skydda mot brännskador.
Det finns också en annan risk med att grunda i solarium innan semestern. Eftersom huden ändå får en brun färg från solariet, syns inte den rodnad som kan varna för brännskador. Därför riskerar man att bränna sig mer om man har grundat med solarium än om man inte har det.

Att förlänga sin solbränna i solarium är däremot inte farligt på samma sätt. Den vanliga solens UVB-strålning har då gjort huden tjockare och det skyddar mot nya brännskador.
– Visst kan man förlänga en solbränna från semestern i solarium, men den vanliga solbrännan svalnar ju av och solariebrännan tar över, säger Margareta Frohm Nilsson.

Solariesolande ger ingen D-vitamin
Solens strålar är livsviktiga och de stimulerar bland annat produktionen av D-vitamin. Vitaminen spelar en avgörande roll för hur vi mår, hjälper till att öka upptagningen av kalcium och fosfater från maten och är viktig för skelett och immunsystem. Men att sola solarium för att förebygga brist på D-vitamin är ingen större idé. Vi behöver UVB-strålning för att bilda D-vitamin i huden och eftersom solarium har en mycket lägre halt av UVB-strålning ger det inte samma effekt som i den vanliga solen.

D-vitaminbrist är dessutom väldigt ovanligt och drabbar främst äldre sängliggande människor som sällan har möjlighet att komma ut. Det räcker att sola ansikte och armar fem till tio minuter, några gånger i veckan under sommaren för att tillgodose kroppens behov.

Produktionen av D-vitamin regleras naturligt av kroppen och när behovet är tillgodosett stängs produktionen av. Dessutom lagrar kroppen D-vitamin i fettvävnaden inför vintern. Att sola solarium för att jämna ut D-vitaminbrist är alltså ganska onödigt.Schlagergänget åkte iväg tidigt i morse till Göteborg för att förbereda sig inför lördag! Självklart kommer uppdateringar här på bloggen!!

KRaaaam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar