onsdag 11 december 2013

Stora Bröst :-)



I dag är en fullspäckad dag. Känns lite som en fredag... det är bara Onsdag. Skönt! Vädret är så där. Ska för första ggr i mitt liv iväg på mammografi, trodde det var bara för tanten:-) men så otroligt bra att det finns för alla!! En viktig grej som absolut inte får noncaleras (stavas säkert inte så ....)


Bröstcancer kan idag behandlas med stor framgång. I Sverige har vi kommit långt i forskning och utveckling av behandlingsformer för bröstcancer. Genom samverkande insatser av medi- cin, kirurgi och strålbehandling har man fått allt bättre behandlingsresultat. Upptäcker man bröstcancer tidigt kan behandlingen bli både skonsammare och effektivare. 


  1. Hur går en hälsokontroll med mammografi till?
    Vid mammografiundersökning tas två röntgenbilder per bröst i två olika vinklar. Bröstet trycks ihop mellan två plattor under ett par sekunder. Trycket behövs för att det ska bli en skarp och tydlig bild. Hela undersök- ningen är klar på några minuter. Undersökningen görs av personal som är särskilt utbildad för mammografi- undersökningar.
    Efter mammografiundersökningen granskas bil- derna av röntgenläkare specialiserad på mammografi. Hos Unilabs granskas alla mammografiundersökningar av två av varandra oberoende röntgenläkare. Detta kallas dubbelgranskning – fyra ögon ser bättre än två – och ökar säkerheten i granskningen.
 

Hur vanligt är bröstcancer?

Att vara rädd för att cancer skall upptäckas är naturligt. Varje år upptäcks cirka 7 000 fall i Sverige. Det gör bröstcancer till den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Ungefär var nionde kvinna drabbas av bröstcancer under sitt liv.

Så här undersöker du dina bröst

Ibland uppstår tumörer snabbt. Gör det därför till en vana att regelbundet själv undersöka brösten. Det är bäst att göra undersökningen en bestämd dag i månaden.

Den som misstänker eller upptäcker en knöl i bröstet bör genast kontakta en läkare. Det är viktigt att få hjälp med att avgöra vilken sorts förändring du upptäckt. Alla förändringar i bröstet är inte cancer. Tumörer i brösten är oftare godartade (ej cancer) än elakartade (cancer).


        Så idag små vänner är det dax. Ingen fara, andas och lita på de som kan och att det går bra!!

Vet ni skillnaden på dessa bilder. Helt sjukt (jag bjuder på den när vi ändå snackar bröst....) Det är samma person, samma tid men bara en annan BH. Kan ju själv bara säga WOW, vilka BH:ar det finns ute på marknaden för de som vill ha värsta tuttarna:-) Själv väljer jag NR1!!


KRaaam Måste iväg NU ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar