onsdag 18 december 2013

Känslan


Svenskar förknippar lycka med god psykisk hälsa, vilket anses som viktigare än kroppslig hälsa, god ekonomi, kul på jobbet och acceptabel stressnivå. Avsaknad av god psykisk hälsa innebär får man förmoda psykisk ohälsa.

Allt fler barn uppfyller diagnoskriterier för adhd eller autismspektrumtillstånd, vilket gång på gång har ansetts orimligt. Emellertid tycks kritikerna förbise att många andra sjukdomar som diabetes, allergier, astma, glutenintolerans, multipel skleros och inflammatoriska tarmsjukdomar också har skjutit i höjden. Samtliga orsakas av ett stört immunsystem – något som också kan gälla psykisk ohälsa.

Fram tills relativt nyligen ansåg man att psykiska sjukdomar orsakas av antingen mödrars försummelse, inre konflikter, feltänkande och felinlärning eller bara otur i genlotteriet. Men den neurobiologiska forskningen hittar i rask takt andra orsakssamband. Inte ens vi som är satta att behandla patienterna hinner med. Det förefaller som om flera av de tillstånd som vi traditionellt betecknar som psykiska sjukdomar har en immunologisk komponent. Det är inte första gången i historien som psykiska symtom har visat sig ha en grund i en kroppslig sjukdom. En gång i världen var syfilis en känd generator för psykos och demens, men sedan kom penicillinet och patienterna tillfrisknade.


Detta var lycka när jag var liten. Kan fortfarande komma ihåg känslan, doften och den lugna trygga barndomen! Alltid var det kallt och snö på vintern. Varmt och soligt på sommaren:-)
Här jag & Tomten:-)
2 kommentarer:

 1. Ja, att se den lilla busiga krabaten ger mig lyckokänalor också, vilken härlig tid!
  Kram på dig och god jul!
  Pirjo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, Pirjo- vad roligt vi hade!!! Det var tider de´....... GOD-JUL !!!! KRam

   Radera