måndag 2 december 2013

Lussebullar / grundrecept



Lussebullar

4,5 dl    mjölk, (3 %)
50 g    jäst
4 dl    strösocker
19 dl    vetemjöl, 1140 g
1 burk    kesella, (250 g, 10 %)
1 st    ägg
150 g    smör, rumsvarmt
2 tsk    salt
1 g    saffran, (2 påsar)


Tillagning

1. Värm 2 1/2 dl mjölk till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt 1 1/2 dl socker och 6 dl mjöl och arbeta till en smidig deg, ca 5 min i matberedaren eller hushållsassistenten eller 10 min för hand. Täck degen med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
2. Tillsätt 2 dl rumsvarm mjölk, 2 1/2 dl socker, 13 dl mjöl (spara lite till utbakningen), kesella, ägg, smör, salt och saffran till den förjästa degen. Arbeta degen ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. 
3. Täck degen med bakduk och låt jäsa ytterligare ca 30 min.  Baka ut degen enligt respektive recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar