onsdag 25 september 2013

Tankar ...


Ny forskning: Tänk dig smart och frisk



Foto: Scanpix

Nu är det bevisat – positivt tänkande har effekt. Forskning visar att dina tankar kan frigöra förmågor över förväntan. De kan göra dig både smartare och friskare.
Normalt är våra kognitiva och fysiska förmågar i allmänhet begränsade. Men tester som de två amerikanska psykologerna Ulrich Weger and Stephen Loughnan nyligen genomfört visar att man kan öka en persons nivå av allmänbildning på ett enkelt sätt, skriver Scientific American.
Forskarna lät två grupper av människor svara på ett antal frågor. Den ena gruppen fick veta att före varje fråga skulle de få se svaret blixtra förbi på sina skärmar: För snabbt för att medvetet kunna uppfatta, men långsamt nog för deras omedvetna att ta in.
Den andra gruppen fick samma information, men med ändringen att blixtmeddelandet i stället bara signalerade nästa fråga.
Ingen av grupperna fick dock rätt information. Det som visades för dem båda var endast en slumpmässig följd av bokstäver, inte svaren på frågorna.
Reslutatet blev anmärkningsvärt, enligt forskarna. Gruppen som trodde att de rätta svaren blixtrade förbi fick fler rätt på testet än den andra gruppen.
Studien visar att våra förväntningar har stor påverkan på våra kognitiva och fysiska förmågor, är slutsatsen de drar. Likaså råder det motsatta om vi har låg självuppfattning. I många fall är det vi tänker i sig en begränsande faktor.
Våra tankar tycks även kunna förändra våra kroppar. I ett syntest kastade forskaren om storleken på bokstäverna och flyttade upp de minsta några rader. Den nya placeringen gjorde att försökspersonerna kunde läsa bokstäverna, trots storleken.
Ett annat test visade hur vår inställning kan påverka vikten. Städare på hotell har ett fysiskt krävande arbete men den vanliga uppfattningen är att de ändå inte får tillräckligt med motion. Städarna delades in i två grupper och fick samma förutsättningar för antal arbetade timmar och matintag.
Den ena gruppen fick veta att deras arbete gav dem tillräcklig motion för att ge postiva effekter på hälsan. Kontrollgruppen fick däremot veta att jobbet inte hade någon inverkan på fysiken.
Efter fyra veckor jämförde man grupperna. Personerna i första gruppen hade minskat i vikt, fått mindre kroppsfett och sänkt blodtrycket. Personerna i kontrollgruppen visade däremot inga sådana förändringar.
Slutsatsen man kan dra är således, att med rätt tänk kan du bli både smartare och friskare, konstaterar forskarna.



Lite av detta ingår ju i min utbildning så jag tycker det är intressant att läsa och hoppas kunna göra skillnad framöver!



Dagen har gått åt till att fixa, stryka maaaaasa och inhandlat vinterskor till barnen (jag var ju inte ensam i alla köer ....) Visar dig senare!


Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar