fredag 7 november 2014

"Kladdkakans Dag:-)"


Vi är ingen kak & bullfamilj direkt. (lussebullar räknas inte) Fika för mig kan lika gärna vara en latte:-) men för många helt omöjligt!
Igår köpte jag (för ovanlighetens skull) kladdkaka och vispgrädde bara ändå (bra att ha tänkte jag) och vad fick jag veta idag:

- I DAG ÄR DET KLADDKAKANS DAG! 

Kladdkakans dag firas på samma datum varje år, detta datum är den 7 november. Kladdkakans dag är en av de högtider som är mindre känd men har senaste åren ökat oerhört mycket i popularitet. Kladdkakan är en mjuk kaka med smak av choklad, denna mjuka kaka ska helst vara ljummen och förtärs oftast tillsammans med vispad grädde. Även glass kan förekomma."Kladdkaka är världens godaste kaka. En perfekt kladdkaka ska vara kladdig men inte rinnig, ha en tydlig chokladsmak och smaka fantastiskt! Visste du att kladdkaka är det mest sökta recept-ordet på Google i Sverige? Svenskarna älskar kladdkaka och det är kanske den första kakan vi lärde oss baka som små.
Enligt en gammal historia är kladdkakan är en svensk kaka som ”uppfanns” i Örebro av en kvinna vid namn Gudrun Isaksson. Rykten hävdar att hon ska ha försökt baka brownies efter att hon fått ett recept från USA. Men eftersom bakpulver var svårt att få tag i blev det en misslyckad brownie – och hux flux var kladdkakan född! Förut kallades kladdkakan för ”döbakt kaka” och nu kallas den utomlands för ”chocolate mud cake”. En amerikansk bakbloggerska blev så förtjust i kladdkakan att hon kallar den för ”Sveriges gåva till chokladälskare”.  
ca 8 bitar
Ingredienser
 • Strösocker (2 1/2dl)
 • Ägg (2st) - rumstemperatur
 • Vaniljsocker (1tsk)
 • Kakao (3/4 dl)
 • vetemjöl (1dl)
 • salt (1/2tsk)
 • 120 g Smör
Servering
 • Lättvispad grädde (3dl)
 1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund springform och lägg bakplåtspapper I botten.
 2. Smält smöret i en kastrull. Blanda i strösocker, ägg och vaniljsocker. Blanda I kakao, vetemjöl och salt och sist vänder du I jordnötter och marshmallows.
 3. Häll I smeten I din bakform och grädda mitt I ugnen på 175 grader I ca 20 minuter. Överbaka inte, då blir din kladdkaka torr, Tänk på att den fortsätter bakas efter att man tagit ut den.               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar