torsdag 23 januari 2014

Hur många timmar & D-vitamin


Hoppas allt bra med dig och att du haft en bra natt:-)! Behöver du mycket eller lite sömn? Jag vill gärna sova mina 9 timmar för att vara "glad", kunna vara flexibel, jobba, umgås, tänka, vara en bra mamma & sambo!


Hörde att detta ska vara dom bästa. Så varför inte testa. Nu droppas D-vitamin här hemma som aldrig förr:-)
Hur mycket ska ett barn i förskoleåldern sova?
Förskolebarn sover ofta 12-14 timmar per dygn.

I den här åldern är sovrutinen och tiden för läggdags väl inarbetad. Ni ska dock vara uppmärksamma på att barn i den här åldern kan ha problem med mardrömmar. Om ditt barn gråter och blir väckt av en mardröm behöver det tröst och trygghet. Om ditt barn vaknar, gå in till det och klappa det försiktigt på ryggen och tala lugnande till det. Försök inte att väcka barnet mer eller fråga vad det drömt, för ofta är barnet inte helt vaket och blir snart lugnt igen och somnar om, bara du är där. Oftast kommer barnet inte ens ihåg på morgonen att det hade en mardröm under natten.
Hur mycket ska ett skolbarn sova?
Skolbarnets sömnbehov är oftast 10 timmar per dygn.

Det är viktigt att barnets sängtid är anpassad efter när det ska börja på morgonen, så att det är utsövt när det ska stiga upp. Annars får det inte mycket glädje av undervisningen och varje morgon blir en evig kamp med ett trött barn. Så det är viktigt för barnets välmående att ni som föräldrar sätter gränser.

Vad är en sovrutin?
En sovrutin är att man gör samma saker i samma ordning vid samma tid innan det är läggdags. En rutin kan till exempel vara:
Låt barnet lugna ner sig genom att leka en lugn lek med det.
Låt barnet välja vad det vill ha/ta på sig för natten.
Lyssna på lite lugn musik ihop.
Läs eller berätta en liten saga.
Natta barnet med en filt eller ett kramdjur eller vad nu barnet har som sitt trygghetsföremål.
Det passar barnet och familjen att sömnrutinen är ungefär 30 minuter lång. (Varje familj bestämmer självklart bäst vad som passar just Er familj!) men ta den tid det tar men ca en halvtimme.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar