torsdag 30 april 2015

Svårt och skor

Hej fina Du, hoppas allt bra! Redan torsdag OCH sista april ..

"Valborgsmässoafton eller i folkmun kallat ”Valborg” infaller alltid den sista april. Valborg har namnsdag den 1 maj – men vi firar Valborgsmässoafton redan kvällen innan.
Traditionen firas i Sverige genom att man tänder en stor brasa och samlas kring denna. Många har på sig sin studentmössa – en av de få tillfälle detta är tradition.

Brasan som tänds kallas lite olika i vårt avlånga land. Vanliga namn är Majbål, Majbrasa eller Valborgsmässobål/Valborgsmässoeld. I delar av norra Sverige säger man ibland också Majkase. När brasan är tänd sjunger en manskör traditionella vårsånger och någon håller ett tal till våren. För det är på Valborgsmässoafton som våren börjar – oavsett hur vädret ser ut.

Varför eldar man då en brasa denna kväll? Ja, det sägs att man förr brukade börja släppa ut sina boskap på äng och mark den 1 maj. Det ansågs då bra att tända en eld vid Valborg för att hålla vargar och andra vilda djur borta från korna och getterna. Dessutom var det ett sätt att skydda sig mot häxor och att skrämma bort det onda.
Vem var då Valborg? Hon var ett helgon som levde i Tyskland på 700-talet.


Älskar mina nya skor från Drömhuset!!
Snygga att ha till typ allt, till o med klänning! Detta är nog ett par skor som blir finare&finare ju mer man använder dom. Vill man ha lite glitter på ögonen är det bara att ta från skorna:-)I går blev det många kring middagsbordet. En dag i veckan ska vi försöka äta ihop och umgås även fast det är vardag..... mer än bara vi 4
Det var vi,  våra grannar, Janes kompis & grannens syrra som åt:-) Mys! Kyckling, pressad potatis (har vi kommit på nu) mycket godare än bara skala vanlig potatis, och sallad.
I dag är det en kort dag. De sjunger in våren på skolgården (regnar just nu....) men sol och ok när vi gick en timme i morse.

Kvällen kommer vi spendera i stallet som alla andra torsdagar! Sen ser vi om vi väljer att titta på tv klockan 20.00:
"Ikväll kl 20.00 på TV4 sänds den trettonde upplagan av Humorgalan – för varenda unge. Värdar för den direktsända galan är programledaren Jenny Strömstedt, skådespelaren och UNICEF-ambassadören Eva Röse samt komikern och skådespelaren Peter Magnusson. Förra årets gala slog rekord, över 33 000 tittare ringde in och bestämde sig för att stödja UNICEF genom att bli Världsföräldrar.
I vanlig ordning bjuds det på förstklassig underhållning. Carola, Seinabo Sey, Loreen, Måns Zelmerlöw, Peter Jöback och Helen Sjöholm står för årets artistuppträdanden. David Batra har skrivit och regisserat samtliga sketcher i galan och bland de medverkande syns bland andra Peter Magnusson, Agneta Sjödin, Martin Stenmark, Gudrun Schyman, Henrik Hjelt, Hasse Aro, Samir och Victor samt Mikael Tornving"

eller om det blir någon brasa.KRaam så länge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar