Att vara rastvakt på skolan är ju hur kul som helst! Man får massa nya kompisar:-) Man äter med klassen och är ute och *håller lite koll* på rasten. Några ggr per år blir det ju när man har mer än 1 barn på skolan!! Alla vill visa, prata, berätta allt och några vill leka;-)
De stora barnen pratar en del om veckopeng. Jane (som fyllt 10) har börjat få veckopeng. Men vad krävs för att få det? Ska de bara ha för att ha? Hur mycket ska de få? När ska de börja få? finns det regler även här... Jag måste googla och höra hur andra gör!!
Så mycket får de flesta i veckopeng
Veckopeng barn 7– årÅlder / kronor
7 / 25
8 / 30
9 / 35
10 / 40
11 / 45
Månadspeng barn 12–17 år
Ålder / kronor
12 / 230
13 / 375
14 / 585
15 / 625
16 / 950
17 / 1085
När är det dags att börja med veckopeng?
– Det är bra att börja prata om pengar så tidigt som möjligt, kanske när barnet är runt fyra–fem år. Man kan leka affär och använda mynt eller låtsaspengar. Man kan utgå från barnets personlighet, men att börjar ge veckopeng i samband med skolstarten kan vara lämpligt, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano bank.
Vad ska den räcka till?
– Det är något man ska komma överens med barnet om. Men till en början kan det handla om pengar till godis.
Vad är rimligt att börja med?
– För det första måste man utgå från familjens totala ekonomi. Sedan beror det på vad pengarna ska räcka till. Ett tips är att prata ihop sig med andra föräldrar om en lämplig summa. Man kan börja med 20 kronor och successivt öka till 30 och 35 kronor.
Ska man som förälder kräva någon motprestation?
– Det ska vara självklart att alla i en familj hjälps åt, oavsett veckopeng eller inte. Man kan också förvänta sig att barnet sköter sitt skolarbete. Barn och föräldrar kan diskutera och gemensamt bestämma om det ska finnas arbetsuppgifter som barnen kan få betalt för. Arbete ska löna sig, då kan man använda det som ett pedagogiskt verktyg, säger Bodil Hallin.
Vad tycker du att syftet med veckopeng ska vara?
– Syftet ska vara dels att ge barnet en viss självständighet, dels att skapa förståelse för pengars värde, och att man ibland måste spara lite för att kunna köpa något man vill ha. Som förälder kan man hjälpa barnet att sätta upp sparmål. Om barnet vill till exempel ha ett dataspel för 100 kronor. Hur länge måste barnet spara och hur mycket ska hon spara varje månad?
Vad kan man göra för att pengarna ska räcka längre?
– Lär barnet att planera sina inköp. Jämför priser mellan olika märken och affärer, köp inte första bästa. Om barnet sparar en del av veckopengen och lyckas nå vissa sparmål, tycker jag att föräldern kan ge en sparbonus, en slags ränta.
Ibland räcker pengarna ändå inte till. Det kan bero på att du inte har koll på vart pengarna egentligen tar vägen. Då kan det vara dags att göra en budget
– Eller kanske du kan öka inkomsterna genom att ta ett extrajobb, be om mer pengar från mamma och pappa eller önska dig pengar när du fyller år, säger Bodil Hallin.
Så länge barnet är omyndigt kan föräldrarna bestämma en hel del. Men inte riktigt allt. Har barnet fyllt 16 år och arbetar extra på helger och lov har det rätt enligt föräldrabalken, att själv bestämma över sina inkomster.
Nu iväg på skolan igen. Fredagscafe´väntar. En tradition som skolan har någon ggr per månad på fredagarna för att tjäna pengar till klassen. Här bakas och fixas inför den speciella dagen! Ett toppen tillfälle att träffa de andra föräldrarna så här på fredag eftermiddagen! Händer inte så ofta tyvärr.... Man ska tänka till innan man väljer skola! Det finns för och nackdelar med alla ... haha
Kraaam
Intressant ämne. Jag har barn i åldrarna 6, 8 11 och 13 år. Just nu får dom månadspeng insatt på kontot 10 kr för varje år dom är, alltså är man 8 år får man 80 kr. Dessutom köper jag godis varje vecka så dom behöver inte köpa det. Dom sparar till något större och själv har jag automatiskt överföring från kontot. Ibland vill dom kolla hur mycket dom har och då loggar vi bara in och checkar av.
SvaraRaderaDet låter ju supersmart ju!! För ju äldre de blir desto mer kanske de "behöver" .... och enkelt att komma ihåg också! KramKin
Radera